Design a site like this with WordPress.com
Get started

Kehonhuoltoa ja joogaa

Nyt kun monet ovat jo löytäneet itselleen hyviä kotitreenejä ulkoliikunnan lisäksi, on hyvä keskittyä myös kehonhuoltoon. Itse treenasin vuosia liikaa ilman kunnollista palautumista tai venyttelyä ja sen huomasi myös kehityksessä. Vaikka treenasin aina vaan kovempaa ja kovempaa, tuntui ettei kehitystä silti tullut, päinvastoin. Kävin noin puoli vuotta sitten viimeisimmässä InBody-mittauksessa vain todetakseni että lihasmassani oli tippunut, vaikka treeniä oli takana huomattavasti enemmän kuin sitä edeltävässä mittauksessa. Syy tähän löytyi siitä, etten ollut saanut tarpeeksi proteiinia enkä riittävästi palautumista treenimäärään nähden. Kehoni oli myös todella jumissa ja liikkuvuus huonoa. Oli siis aika panostaa kokonaisvaltaiseen kehonhuoltoon. Hektinen arki tuo tässä kohtaa omat haasteensa. Usein välipala tuli korvattua proteiinipatukalla ja lounaaksi nappasin lähikaupasta valmissalaatin. Välipäiviä ei juuri tullut ja ylikunto meinasi puskea päälle. Nämä yhdistelmänä nostivat myös stressitason pilviin, joten asialle oli tehtävä jotain.

Kehonhuolto on paljon muutakin, kuin pelkkää venyttelyä. Lihas tarvitsee myös lepoa palautuakseen. Nykyään olen suunnitellut treenini niin, että viikkoon tulisi vähintään kaksi lepopäivää, jolloin voi toki tehdä jotain kevyttä liikuntaa. Tähän sopii hyvin esim kävely, jooga, kotityöt.

Warrior pose 1

Noin vuosi sitten kävin työkaverini kanssa joogatunnilla ja olin suoraan sanottuna aika huono siinä. Pitkät, staattiset venytykset tuntuivat kankealle kropalleni todella haastavilta. Kiireinen elämäntyylini heijastui jopa hengityksessäni, jooga kun vaatii pitkiä ja syviä sisään- ja ulos hengityksiä. Omani oli katkonaista ja pihisevää. Ensikosketus joogaan ei siis ollut kovin mieluisa.

Downward dog

Olimme viime syksynä Fontainebleau:ssa Women’s bouldering festival- tapahtumassa ja kävimme yhtenä aamuna Tiffani Soin vetämässä ClimbFlow Yoga:ssa. Kiipeilijöille tehty jooga on enemmän dynaamista ja se keskittyy paljon myös liikkuvuuteen ja tasapainoon. Tämä motivoi entisestään lisäämään joogan viikottaiseen treeniohjelmaani. Olen tykännyt aloittaa aamun joogalla muutaman kerran viikossa, hyvä tapa saada keho ja mieli hereille. Ilmaisia jooga videoita löytyy paljon mm. Youtubesta. Tässä kaksi omaa suosikkiani:

Cat/Cow pose

Joogan lisäksi nykyisiin kehonhuoltorutiineihini kuuluu myös Faskian venyttely. Faskia on sidekudosverkosto, joka ympäröi luita, lihaksia ja sisäelimiä, yhdistäen kehon eri osat toisiinsa. Jumissa olevat ja kireät faskiat aiheuttavat lihassärkyä, päänsärkyä ja jopa migreeniä. Kireillä faskioilla on todettu olevan myös yhteys henkiseen hyvinvointiin.

Monille tämä on vielä tuntematon käsite, mutta suosittelen tutustumaan siihen! Olen itse kärsinyt aurallisesta migreenistä nuoresta asti ja kovan treenin jälkeen usein niskat, hartiat ja selkä ovat todella jumissa aiheuttaen pahimmillaan migreenikohtauksen. Faskioiden venyttely on auttanut tähän todella paljon! Kroppa on ikään kuin puhjennut kukkaan näiden venytysten ansiosta. Loput lihasjumit aukeavat hyvin esim. Foamrollerilla.

Kylkien avaus
Rintakehän avaus

Seuraavaksi onkin hyvä ryhtyä tekemään kesän tikkilistaa valmiiksi! Tänä kesänä tavoitteena on kiivetä ulkona ainakin muutama 7A boulderi ja sportissa (lead) tavoite on 6C. Toivon mukaan pahin Korona tilanne olisi kesällä jo ohi ja pääsisimme mahdollisimman pian nauttimaan ulkokiipeilystä. Tällä hetkellä en ole ainakaan suosituimmissa ulkokiipeily paikoissa käynyt niiden ruuhkautumisen vuoksi.

Paikallisia kiipeilyhallejakin voi tukea myös ostamalla kesää varten kiipeilyvarusteita sekä lahjakortteja. Ostin itse juuri HKK:lta nämä upeat Black Diamondin jatkot 🙂

Black Diamond Hotforge Hybrid quickpack

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: