Design a site like this with WordPress.com
Get started

Vapun ensinousuja

Tänä vuonna ei vieteltykään niin perinteistä vappua vallitsevan tilanteen takia, joten pakattiin kamat autoon ja suunnattiin kohti Puumalaa. Ensimmäinen ilta vierähti slacklinen ja saunan merkeissä mökillämme. Mökillämme ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä, joten päästiin heti ensitöiksemme pilkkomaan puita, jotta saadaan tupa lämpimäksi. Oli mahtavaa päästä luonnon keskelle ja kelitkin oli mitä mainioimmat koko vapun läpi. Ajatuksena oli käydä tutustumassa Hurissalon bouldereihin ja Tollonvuorelle kiipeämään sporttia.

Suunnattiin heti ensimmäisenä päivänä Hurissaloon ja pakko sanoa että on kyllä hienoimpia boulderalueita Suomessa. Massiiviset ja korkeat kivet näyttävät todella jylhältä ja kiivettävää on yli sadan reitin verran greideissä 3-8a. Vappuunhan kuuluu olennaisena osana myös munkit, joita tuli nautittua aina kivillä kahvin kera.

Kivien korkeuden takia olen itse aika valikoiva reittien suhteen. Varsinkin kun meillä oli vaan kaksi pädiä mukana, ensi kerralla olisi hyvä ottaa ainakin kolmas matkaan. Kiivettiin lämpäksi hauska 5+ ja siirryttiin etsimään lisää reittejä. To do -listaan tuli kyllä paljon reittejä! Suuri plussa Hurissalossa on se, että kivillä harvoin törmää muihin kiipeilijöihin. Auton saa kätevästi tien varteen parkkiin ja siitä polkua pitkin lyhyt kävely esim Noitavaimolle. Alue on todella laaja, joten tänne saisi helposti kulumaan vaikka viikon.

Metsästäessämme kiviä löysimme sattumalta upean näköisen kiven, jossa ei 27.cragsin mukaan ollut vielä reittejä. Silmääni osui heti potentiaalinen traverse, joten päätimmekin jäädä kivelle suunnittelemaan uusia linjoja. Pienen tutkiskelun jälkeen huomasimme, ettei reiteiltä tarvitsisi putsata kuin hieman irtolikaa ja roskia, jäkälät saisivat jäädä rauhaan. Ensimmäisenä päivänä putsailtiin pahimmat roskat pois ja suunniteltiin vähän muuveja. Sitten aurinko jo laskikin ja ilmakin viileni, joten päätettiin palata kivelle seuraavana päivänä.

Juha metsästämässä koordinaatteja

Seuraavana päivänä saavuttiin kivelle jo aikaisin aamusta jatkamaan projektia. En ollut ikinä avannut ulos reittiä, joten olin luonnollisesti ihan täpinöissäni! Rupesin heti työstämään lisää muuveja ja pikkuhiljaa beta rupesi rakentumaan kristallin kirkkaasti päässäni. Halusin lisätä hieman vaikeutta, joten päätin aloittaa reitin sit startilla. En alkuun meinannut saada sitä millään menemään, sillä toinen käsi on isossa pinchissä (sen voi ottaa myös sidepull) ja toinen krimpissä, joten takapuolen nostaminen tuntui yllättävän rankalta. Ajattelin työstää ensin muut muuvit loppuun ja palata sitten alkuun. Kaverini odotti kärsivällisesti vieressä ja kuvasi prosessia. Videolta on helppo katsoa mikä toimii ja mikä ei. Oma kruxini oli selvästi lopussa, kun raskaan ristiinvedon jälkeen täytyy saada itsensä kulman yli. Lopulta yritin kohtaa dynaamisesti ja sittenhän se menikin. Oma vahvuuteni on juuri dynaamisuus, joten se tuntui kaikkein parhaimmalta ja luonnollisimmalta vaihtoehdolta. Tuo kohta on mahdollista kiivetä myös staattisesti, jolloin se on olkapäälle ystävällisempi, mutta reitin alku on jo niin fyysinen että dynaaminen lähestyminen tuntui kevyemmältä vaihtoehdolta.

Sitten takaisin alkuun, kun loppu oli hiottu kuntoon. Yhtäkkiä sit start meni yllättävän kivuttomasti ja sain kiivettyä reitin loppuun asti. Ensinousu tuli siis tälle! Juha puolestaan sai ensinousun omalle reitilleen, jolle hän sarkastisesti halusi antaa nimeksi “Aamu yön raikas Juuli” 😀 En ehtinyt itse sitä kiivetä, mutta ensi kerralla sitten!

Suosittelen kyllä lämpimästi visiittiä Hurissaloon, mikäli kesän kiipeilysuunnitelmat ovat vielä auki! Majoittuminen käy kätevästi esim. Pistohiekan leirintäalueella, Saimaan rannalla. Pistohiekalla on upea hiekkaranta ja kauniit maisemat, lisäksi se on ilmainen. Mitään palveluita siellä ei tosin valitettavasti tällä hetkellä ole, mutta Puumalan keskustaan tai Anttolaan ajaa n. 15-20min.

Hurissalossa sijaitsee myös Tollonvuori, joka on kyllä yksi kauneimpia köysikallioita Suomessa. Sieltä löytyy sporttia sekä trädiä. Tällä kertaa ei ehditty Tollolle, mutta viime keväänä sain kiivettyä siellä ensimmäisen trädiliidini, sekä yläköydellä kaikki muuvit For those about to rock climb, 6c. Jos ensi kerralla saisin sen putkitettua!

For those about to rock climb, 6c.

Kiva kun jaksoit lukea tänne asti, aurinkoista kevättä ja hyviä kiipeilykelejä! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: