Design a site like this with WordPress.com
Get started

Projektointia ja hobittibetaa

Aurinko on todella hellinyt meitä viime viikkoina, mikä onkin aiheuttanut ruuhkaa joillain kivillä. Olemme onnistuneet löytämään juuri oikeat spotit, sillä emme ole törmänneet kertaakaan muihin kiipeilijöihin kivillä. Olen käynyt ulkona boulderoimassa lähinnä yhden ja saman ystävän kanssa, jotta vältän turhat kontaktit. Laitan tähän blogin loppuun vielä linkit Skil:n sivuille, joista löytyy ohjeet ja suositukset ulkokiipeilyyn. Muistetaanhan käyttäytyä kivillä! Ei meluta, roskata tai muuten vaan aiheuteta pahennusta, jotta saadaan jatkossakin kiivetä 🙂

En ehtinyt viime kesänä kiivetä ulkona kuin kerran, ennen kuin mursin jalkani. Tätä edeltävänä kesänä muutaman kerran, joten hieman on vielä ruosteessa tuo ulkoboulderointi. Etenkin släbillä on vaikea luottaa pieniin jalkohin. Se on muutenkin tosin oma heikkouteni, jos sellainen pitää keksiä. Yleisesti ottaen naiset ovat usein hyviä släbillä, mutta omat vahvuuteni ovat ehdottomasti voimakkaat, dynaamiset vedot ja tekniset muuvit. Toivoisin, että tänä kesänä saisin varmuutta myös noihin pieniin jalkaotteisiin!

Kävin pääsiäisviikolla Vuohimäellä boulderoimassa yhden junnumme ja hänen isänsä kanssa. Nyt kun junnutreenit ovat tauolla, niin vietiin treenit ulkokiville. Oli ihan parasta päästä seuraamaan pitkästä aikaan junnukiipeilyä!

Tältä nuorelta lahjakkuudelta syntyy aina loistavaa hobittibetaa (termi jonka olen keksinyt kuvaamaan lyhyen kiipeilijän betaa).

Antin vuoro, 6A.

Seuraavaksi kävimme kaverini kanssa Haukilahdessa kiipeämässä paljon helppoja 6a reittejä. Menimme sinne heti aamupäivästä, jotta emme törmäisi muihin kiipeilijöihin ja saimmekin olla kivillä kaikessa rauhassa. Kaverini sanoi, että saan pääsiäismunani vasta sitten kun olen kiivennyt jotain kivaa. Reitiksi valikoitui “Positiivinen yllätys” 6a, jonka kiipesin flashina. Viime kesältä oli myös toppaamatta “Halipula” 6a, joka meni nyt redpointtina. Tältä sessiolta tuli taas hienoja muuveja muuvipankkiin!

Positiivinen yllätys, 6a.

Ja sitten takaisin Herttuaan projektini pariin! Varsinkin silloin kun kiipeää maximia niin tulisi paikat lämmitellä hyvin. Omaan alkulämppään ulkokivillä kuuluu haarahypyt, nivelten pyörittely (olkapäät, ranteet, nilkat, lonkat, polvet), kyykkyjä ja sormien lämmittely esim “tuiki tuiki tähtösillä”. Kiipeily kuormittaa kehoa kokonaisvaltaisesti, joten myös alkulämpän olisi hyvä olla mahdollisimman monipuolinen. Nivelten pyörittely on kuitenkin loukkantumisen kannalta tärkeintä, joten sitä ei kannata skipata. Olen lisännyt kyykyt alkulämppään vasta lähiaikoina, sillä huomasin etten saa hyvin painoa pienille jalkaotteille jos jalkoja ei ole lämpätty hyvin. Sisähallissa jalat saa hyvin lämpimäksi myös kiipeämällä pari helppoa släbiä alle.

Olen nyt keksinyt reitin alkuun todella hyvän betan jolla säästän mahdollisimman paljon voimia itse kruxiin. Olen nyt kokeillut muutamaa eri betaa kruxiin ja tällä hetkellä heelhook tuntuu parhaalta vaihtoehdolta. Seuraava hyvä ote on aivan naurettavan lähellä, mutta yksi muuvi on vielä tehtävä ennen kuin yletän siihen. Pidempi kiipeilijä voi käyttää pieniä jalkaotteita hyödykseen, mutta lyhyempänä joutuu kikkailla vähän enemmän. Olen kuitenkin päättänyt keksiä tälle reitille hobittibetan, enkä luovuta ennen kuin se on tehty! Vaikka siihen menisi koko kesä. Varmasti löytyisi monta helpompaakin seiskan projektia, mutta jotenkin olen tykästynyt tähän reittiin.

Herttuasta löytyy myös toinen todella upea kivi, jossa on muutama 6b+ ja yksi 6b reitti. Tämän kiven huono puoli on se, että landing on aivan kamala. Kivi on korkea ja sen juurella on iso terävä kivi ja monta pienempää kiveä. Emme uskaltaneet ottaa riskejä loukkaantumisen kanssa nyt koronan aikaan, joten kiipesimme areten oikeanpuoleisen 6b+ (sitstart) kaikki muuvit lukuunottamatta viimeistä vetoa toppiin. Areten vasemmalla puolella olevat otteet ja alapuolella oleva iso kivi olivat tietääkseni eliminoituja, mikä jätti ainoaksi vaihtoehdoksi korkean heelhookin hyllylle. Tämä tuntui kuitenkin turhan jännittävältä landingin takia. Ehkä sitten joskus uudelleen, kun on vähän enemmän spottaajia ja pädejä matkassa!

Pikkukanjonin arete, 6b+

Tässä vielä loppuun linkit Skil:n facebook- ja kotisivuille. Sieltä löydät ajankohtaisimmat ohjeet ja suositukset ulkokiipeilyyn korona-aikana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: